Altın Oran Nedir?
Altın oran, evrende hep var olmasına rağmen Mısır ve Yunan uygarlıklarında keşfedilmiş, günümüzde halen güzelliğin matematiği olarak varlığını sürdürüyor. Matematiksel olarak tanımı ise şöyle
lXYl adında bir doğru parçamız olsun. Bu doğruyu böleceğimiz nokta da A olsun. A noktasını öyle bir yere koymalıyız ki küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın tüm doğruya oranı eşit olmalı.
Ondalık sistemde yazılışı ise 1,618… olarak bulunur. Altın oranın sembolü ise Fi (Φ)’dir.
Fibonacci Sayıları
Leonardo Fibonacci tarafından keşfedilmiştir. Her sayının kendinden bir önceki sayıyla toplanmasıyla oluşan sayı dizisidir. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987… şeklinde gider. Bu dizide 233ten itibaren sayıyı kendinden bir önceki sayıya böldüğümüzde 1,618’i buluruz. 233ten önce ise 1,618’e yakın sonuçlar elde ederiz.
610 / 377 = 1.618…
377 / 233 = 1.618…
8 / 5 = 1.6
Doğada Altın Oran
Ayçiçeğinde, papatyada, salyangoz kabuğunda, kozalakta, saçımızdaki düğüm noktasında, kar kristallerinde daha doğrusu evrenin her yerinde karşımıza çıkabiliyor. İnsan yüzlerindeyse altın oran bulunan yüzün insanlara daha çekici geldiği kabul ediliyor.
Altın Oran ve Sanat
Ünlü sanatçılar, eserlerini yaratırken bu orandan ilham almıştır. Daha çok mimari ve resim sanatında karşımıza çıkar. Mimari açıdan Mısır piramitlerinde altın oran kullanılması en büyük örneğidir.
Altın oran denilince akla gelen ilk sanatçı Leonardo Da Vinci’dir. Eserlerinde altın oranı kullanan en iyi sanatçı hiç şüphesiz odur. Salvator Mundi, Mona Lisa, Son Akşam Yemeği gibi tablolarında bu bir matematik eseri mi yoksa bir sanat mı? gibi tartışmalar yaratmıştır.
Daha fazlasını merak edenler için Salvator Mundi’yi inceleyen bu videoyu tavsiye edelim ?
Tasarımda Altın Oran
Altın oran, grafik tasarım başlığı altındaki her şeye mükemmel bir dokunuş yapmıştır, dergilerde sayfa tasarımları, web sitelerinde, logolarda kısacası bir tasarımın olduğu her yerde altın oranın izlerini görebilmek mümkündür.
Günümüz global dünyasında kurumsallaşmanın bu kadar önemli olduğunu bilen markalar, vakıflar, spor kulüpleri yani kurumsal kimliğe ihtiyaç olduğunun farkında olan her oluşum tasarımcılara logo çizdirerek kendi kimliğini oluşturmuştur. Tasarımcılar ise zarafetin ve güzelliğin sembolü altın orandan faydalanmayı ihmal etmemiştir.
Apple günümüzde sade, basit ve şık tasarımlarıyla öne çıkan bir firmadır. Peki tasarımları bize neden bu kadar hoş geliyor diye hiç düşündünüz mü? Cevabı çok basit: altın oran.
Apple logosu kusursuz bir geometri içerir.
Apple, sadece grafik değil fiziksel tasarımlarında da altın orandan sıkça faydalanmıştır.